dijous, 25 d’abril del 2019

UF04- SORTIDA Residència Tamariu




La residència i centre de dia El Tamariu és un centre especialitzat per atendre les necessitats de les persones que pateixen discapacitat intel.lectual.

Per poder guiar la visita escolleix 2 d' aquestes qüestions i respon en el blog. Després valora la visita. Disposeu des del dijous 25 d'abril fins el dijous 02de maig.

1.     Quants residents hi han a la residència i quants són acollits pel centre de dia? Quin tipus de discapacitat psíquica pateixen els residents?


2.     Per quins professionals està estructurada la residència?


3.     De quines unitats o plantes consta  la residència i quines són les estratègies de reestructuració ambiental que observes a la residència per tal de facilitar la deambulació, l’orientació espacial-temporal? Fixa’t també en la decoració de l’espai, observa si els residents han participat en la decoració de l’espai de la residència i assenyala en quins espais o elements es veu la participació dels residents en la decoració.



4.     Hi han residents amb problemes de conducta. De quina manera es treballa els problemes de conducta en aquesta residència?



5.     De quina manera es treballen amb els residents les habilitats relacionades amb l’autonomia personal (habilitats relacionades amb la higiene, el menjar, les habilitats relacionades amb l’autorregulació del comportament com el seguiment d’horaris, l’inici i la finalització de les tasques,...)





6.  De quina manera es treballen amb els residents la competència social i les habilitats socials, sobretot les habilitats relacionades amb el control de les emocions, habilitats relacionades amb l'expressió de les emocions, habilitats relacionades amb la comunicació verbal i no verbal? 



7. Quins són els tallers que ofereix la residència per als residents i per als usuaris del centre de dia i quines activitats terapèutiques es realitzen?



8.     Què es la estimulació basal, quina metodologia segueix aquesta estimulació i per què creieu que s’utilitza en aquesta residència?


9.     Quina proposta d’oci inclusiu es porta a terme en la residència per tal que els residents puguin gaudir de l’oferta d’oci de la comunitat?


 10. Valora la visita realitzada a la residència i centre de dia Tamariu i raona la teva resposta.

No m’ha interessat gens
Poc interessant per al perfil d’ATPD
Interessant per al perfil d’ATPD
Molt interessant per al perfil d’ATPD
0
1
2
3

divendres, 19 d’abril del 2019

UF04_NF14_15_FUNDACIO_MARIANAO




Missió de la fundació Marianao: 

La Fundació Marianao és una entitat sense afany de lucre que, des de l'any 1985, desenvolupa projectes socioeducatius al servei de la comunitat, amb la finalitat d'estimular el desenvolupament personal i comunitari,  tot afavorint processos orientats a la inclusió social d'aquelles persones que pateixen situacions de vulnerabilitat social.La Fundació té una important presència a Sant Boi i a la comarca del Baix Llobregat.



Visió de la  fundació Marianao. La fundació Marianao es destaca per:

  • Ser referents a Catalunya en el model d'intervenció social i comunitària.
  • Afavorir processos de promoció personal i transformació social d'una forma sostenible.
  • La capacitat d'innovació, visibilitat, desenvolupament i millora contínua.
  • La capacitat d'esdevenir referents en el disseny de polítiques d'inclusió i cohesió social.
Model d'intervenció de la Fundació Marianao:

El model d'intervenció que promou la Fundació Marianao defensa una presència que vol ser popular, comunitària, educativa, personalitzada i alliberadora.

Una presència POPULAR, sorgida de la iniciativa social, que vol confluir amb l'àmplia xarxa de moviments socials i associatius per col·laborar a fer possible una ciutat i una societat cada cop més humanitzades i fraternals.
Una presència COMUNITÀRIA, que es basa en la construcció d'una comunitat educativa de referència, en la qual tots els membres –infants, joves, adults, educadors i col·laboradors- comparteixen una mateixa experiència i hi tenen coses per aportar.



Una presència EDUCATIVAque potencia els valors humans i la recerca de sentit. I que pretén formar persones amb consciència crítica, solidàries i participatives, amb capacitat per comprometre's en la construcció d'una societat regida pels mateixos valors de justícia, solidaritat, pau i respecte pel medi ambient.


Una presència PERSONALITZADAbasada en la fe inviolable en la dignitat humana, que situa la persona a l'eix central de l'acció i busca que cada individu esdevingui el protagonista de la seva pròpia història.

Una presència ALLIBERADORAamb una opció de preferència per les persones -infants, joves i adults- que pateixen la pobresa i l'exclusió social, que en potencia el protagonisme en el procés d'alliberament personal i col·lectiu.


L'acció comunitària de la Fundació Marianao:
Promoció de la salut: volen afavorir en les persones el màxim desenvolupament de les seves capacitats per tal de viure i conviure en equilibri amb el seu entorn, a través de l'educació per la salut.
Oci i participació social: volen estimular processos de transformació i millora de l'entorn a partir de l'apoderament de les persones, tot oferint eines i recursos que els facin protagonistes del canvi social, i promoure l'autogestió de l'oci per part dels joves amb un model innovador.
Noves tecnologies: volen que la tecnologia sigui un recurs compartit que contribueixi a la millora de les persones i a la societat en la que convivim.
Comunitat: Volem estimular processos de transformació i millora de l'entorn a partir de l'apoderament de les persones, tot oferint eines i recursos que els facin protagonistes del canvi social.


L'equip de la Fundació Marianao:

La Fundació Marianao compta amb un equip de 51 treballadors i treballadores provinents de diferents àmbits: pedagogia, psicologia, educació social, magisteri, integració social o animació sociocultural. A més, l'entitat compta amb més de 160 voluntaris i voluntàries que col·laboren en els més de 30 projectes que es desenvolupen a l'entitat.



Després de veure el vídeo i visita realitzada podem fer una posada en comú amb algunes de les qüestions que es proposen. 
1. A la fundació Marianao hi conviuen un seguit de projectes molt diferents per tal de transformar el barri i millorar les condicions de vida del barri. De quins dos projectes parla el director de l'entitat al vídeo?

2. L'acompanyament i suport a l'èxit escolar està vehiculat a través de diferents línees de treball, des de l'entitat s'ha creat un espai de suport educatiu individualitzat a joves interessats a realitzar un itinerari formatiu entre 16 i 21 anys que no tenen acreditada l'ESO. Conjuntament amb l'acompanyament formatiu es realitza tot un seguit  d'itineraris personals en funció dels interessos, motivacions i necessitats de cadascun dels jove En què consisteix el projecte Mentoring? Pots consultar l'enllaç: http://www.marianao.net/ca/mentoring_2173

3. A l'entitat podem trobar diferents col.lectius que venen a formar-se, persones adultes, persones grans. En què consisteix el projecte SUMA dirigit a la formació de persones adultes? Pots consultar l'enllaç: http://www.marianao.net/ca/col-lectiu-suma_11176

4. Hi ha un aspecte en el que incideix el vídeo i és dotar als joves d'eines per transformar la propia realitat. Pots comentar en què consisteix l'oci nocturn alternatiu? Pots consultar l'enllaç: http://www.marianao.net/ca/vpk-oci-nocturn-alternatiu_2477

5. La promoció de les persones és un dels aspectes que dirigieix l'actuació de l'entitat. Pots comentar en què consisteix el programa de salut comunitària?. Pots consultar l'enllaç: http://www.marianao.net/ca/programa-de-salut-comunitària_2431

6. A l'entitat o fundació també es pot trobar una iniciativa de frormació per a joves entre 16 i 25 anys, es tracta del curs de dinamitzadors. Pots comentar quina és la finalitat d'aquest curs formatiu per a joves? Pots consultar l'enllaç: http://www.marianao.net/ca/curs-de-dinamitzadors_3589

Podeu consultar també la pàgina web de la fundació: http://www.marianao.net/ca/fundació-marianao_843








dissabte, 6 d’abril del 2019

NF11. Intervenció en l'oci i temps lliure. Fundació Catalana de l'Esplai




La Fundació Catalana de l'Esplai és una entitat sense afany de lucre que té per missió educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.


La Fundació Esplai és una entitat sense afany de lucre d'àmbit estatal, amb projecció internacional, en especial a Europa i Íberoamerica, la missió de la qual és educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.




La seva missió es concreta en el desenvolupament dels programes i projectes següents:
  • Educació digital: alfabetització, participació i usos útils de les TIC.
  • Accions d'aprenentatge-servei: Conecta Joven.
  • Educació per a la salut i prevenció de drogodependències.
  • Cooperació al desenvolupament.
  • Elaboració de materials de reflexió per al Tercer Sector.
  • Desenvolupament associatiu.
  • Inclusió social.
  • Promoció del lleure educatiu i l'educació en valors a través dels centres d'esplai, a Espanya i al món.

Fundesplai desenvolupa un ampli ventall de programes, campanyes i activitats a favor dels infants, els joves, les famílies i les entitats.


Dels projectes a mida que gestionen per a infants i joves destaquen:
Programes socioeducatius adreçats a infants d’entre 4 a 12 anys i a les seves families: programa jugar i llegir, l’espai de Ludoteca, dinamitzacio de consells d'infants, la intervenció amb joves en risc d’exclusió social, casal de joves, plans educatius d'entorn (PEE)

La fundació Esplai no només destaca per l’atenció a infants sinò per l’acompanyament a mares adolescents i Joves. Un dels programes pioners de Fundesplai és el programa AMA.
AMA, Acompanyament a Mares Adolescents i joves, és un programa de Fundesplai que va néixer l’any 2014. AMA te la intenció de generar canvis i experiències significatives en la vida de les dones joves, que son mares d’infants entre 0 i 3 anys, des de la formació, l’acompanyament i en vincle capa a la transformació i apoderament personal.
L’AMA pretén generar un efecte transformador en
  • L’apoderament per als reptes que planteja la vida en societat: educativa, professional, personal i familiar
  • La inclusió social i laboral
  • Els vincles maternofilials
https://fundesplai.org/ca/infants-i-joves/projectes-infants-i-joves/ama


La Fundació Catalana de l’ESPLAI també destaca per la seva tasca de voluntariat.
Entenem com a voluntariat aquell que desenvolupen les persones que, de forma altruista i compromesa, sense prestació econòmica ni de qualsevol altra índole, realitzen activitats que s'emmarquen en els àmbits que integren la seva missió de la Fundació Catalana de l'Esplai: educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social.

La dedicació d'aquestes persones ha de caracteritzar-se per:
  • Una voluntat educativa.
  • Opció per la inclusió i la transformació social.
  • Compromís mediambiental i de sostenibilitat.
  • Aposta per la qualitat del servei.
  • Compromís per la coresponsabilitat.
  • Impuls al Tercer Sector.
  • Treball en xarxa.





La festa de l'Esplai 
La festa de l'Esplai és el gran esdeveniment que organitza cada any Fundesplai, que està obert a infants, joves, monitors i monitores i famílies de tot Catalunya.


Festa Esplai és ja tot un referent en el món de l'educació en el lleure i representa la culminació de la tasca que s'ha fet als esplais i projectes de la Fundació al llarg del curs.





La festa no només serveix per fer la cloenda del curs dels esplais sinò que és el punt d'arrancada de la campanya Encerta l'ESTIU: un ESTIU per a tothom! Enguany posaran l'accent en l'educació per a la igualtat de gènere i la violència zero a través de la proposta educativa Encoratja't. 

http://projectes.fundesplai.org/encoratjat/




El centre Esplai. Un edifici accesible i sostenible
El centre ESPLAI és un edifici accessible segons la normativa actual. Sense barreres arquitectòniques a l'exterior  (urbanístiques) i a l'interior (edificació), així com sense barreres de comunicació.
CENTRE ESPLAI incorpora aspectes com:
  • Amplades de portes i passadissos.
  • Ascensors i escales.
  • Itineraris amb possibilitats de girs en habitacions, lavabos, vestuaris, sales.
  • Mobiliari.
  • Mesures de seguretat.
  • Senyalitzacions (barreres de comunicació).

Cal destacar que CENTRE ESPLAI s'ha concebut des dels seus orígens com un edifici sostenible. La seva orientació permet aprofitar al màxima la llum natural i la seva doble façana a la cara nord serveix per aïllar les seves instal·lacions i estalviar energia: és a dir, evita el sobrescalfament a l'estiu i la fugida de calor a l'hivern.
A més, CENTRE ESPLAI és un edifici eloqüent, és a dir, que permet a les persones que treballen, s'allotgin o el visitin fer un recorregut per les seves entranyes per poder conèixer de primera ma com funcionen tots aquests elements i contribuir així a l'educació en valors mediambientals.



Després de la visita a Fundesplai escolleix dues entre les qüestions que es proposen i valora la visita realitzada. Disposeu de plaç fins el dia 22 d'abril.

1-  Quins programes i projectes a mida gestiona Fundesplai per a infants i joves, assenyala un d’ells i en què consisteix. Pots veure els diferents projectes a mida a l'enllaç: https://fundesplai.org/ca/infants-i-joves/serveis-infants-i-joves

2- A més de l’atenció a infants i joves Fundesplai destaca per l’acompanyament a mares adolescents i Joves. Un dels programes pioners de Fundesplai és el programa AMA. Explica en què consisteix aquest programa. Pots veure-ho a l'enllaç: https://fundesplai.org/ca/infants-i-joves/projectes-infants-i-joves/ama

3- En quins àmbits de voluntariat podries col.laborar en la Fundació Esplai? Pots veure els  diferents àmbits en https://fundesplai.org/ca/nosaltres/et-necessitem/col-labora/2-uncategorised/1272-voluntariat-2016
  
4- La Festa de l'Esplai és un gran esdeveniment que organitza cada any Fundesplai, que està obert a infants, joves, monitors i monitores i famílies de tot Catalunya. La festa serveix per fer la cloenda del curs dels esplais i és el punt d'arrancada de la campanya Encerta l'ESTIU: un ESTIU per a tothom! Enguany posaran l'accent en l'educació per a la igualtat de gènere i la violència zero a través de la proposta educativa Encoratja't. Quan es realitza aquesta festa en aquest any 2019, per què sorgeix aquesta proposta educativa i en quins valors pretén educar als infants i joves? Pots consultar l'enllaç: http://projectes.fundesplai.org/encoratjat/

5- CENTRE ESPLAI és un equipament innovador, sostenible, eloqüent i integrat en el seu entorn situat al barri de Sant Cosme (El Prat de Llobregat). Aquest edifici, de nova construcció, va ser dissenyat per un prestigiós arquitecte. Sabries indicar com s’anomena aquest arquitecte i que incorpora el centre per tal que sigui accesible i sostenible? pots consultar l'enllaç: https://fundesplai.org/ca/nosaltres/centre-esplai/un-edifici-sostenible i l'enllaç: https://fundesplai.org/ca/nosaltres/centre-esplai/un-edifici-accessible

 Finalment fes la valoració de la visita:

 No m’ha interessat gens-0

 Poc interessant per al perfil d’ATPD- 1
 Interessant per al perfil d’ATPD-2
 Molt interessant per al perfil d’ATPD-3