dimarts, 1 de desembre del 2020

UF01- SUPORT EN EL DESENVOLUPAMENT DELS HÀBITS D'AUTONOMIA PERSONAL I SOCIAL. CURTMETRATGE MIRA'M ALS ULLS

 

En aquesta UF01 hem treballat diferents col.lectius: persones grans, persones amb discapacitat física, amb discapacitat sensorial, amb discapacitat intel.lectual, amb trastorns de salut mental.

Per poder finalitzar aquesta UF01 m'agradaria compartir amb vosaltres aquest curtmetratge: 

Mirame a los ojos



Tots són diferents i únics. Aquest curtmetratge ens convida a "veure" la realitat de moltes persones, que tenen un nom, una història darrera. I ens convida a trencar les barreres, no només les físiques, sinò aquelles que no ens permeten entendre a Elena, Luis, Isi, Maria. Mira'ls als ulls.






UF01. NF05. ESTRATÈGIES DE REESTRUCTURACIÓ AMBIENTAL. ORTESIS, PROTESIS I TECNOLOGIA PER MILLORAR L'AUTONOMIA



Per entendre una mica millor que és la Ortesis i Pròtesis veurem un petit video 




Domòtica

Es refereix al control (apagar/encendre; obrir/tancar/regular) d’una forma automatitzada i/o centralitzada i/o remota, dels sistemes e instalacions de la llar.
Alguns dels sistemes més comuns de control amb la domótica i d’especial interès per a persones amb discapacitat són:
La il.luminació
La climatizació
Finestres, persianes, tendals i cortines
Portes
Electrodomèstics



Robòtica

La robòtica és una ciència que estudia el disseny i construcció de màquines capaçes de desenvolupar tasques o processos realitzats per l’èsser humà. Els robots a més d’ajudar a la persona discapacitada a realitzar la seva tasca de forma independent, també poden ser una gran descàrrega física i psicològica per a la persona assistent o cuidador/ra.
Alguns robots, sistemes de robòtica i  màquines que poden ajudar a persones discapacitades a realitzar tasques domèstiques d’una forma més autònoma són:

Llits motoritzats
Grues


Ascensors, elevadors i pujaescales (cadires i plataformas)
Aixetes, saboneres, secadors de mà
Inodors automàtics
Robots per dinar
Robots electrodomèstics




Projecte Wetakecare: autonomia per a la vida diària

WeTakeCare és una iniciativa europea que ha desenvolupat un sistema interactiu i multimodal per a la formació d’activitats de la vida diària a través d’aplicacions que es podràn utilitzar per persones grans sense coneixements avançats en l’ús de la tecnologia i els seus cuidadors principals.
Aquesta iniciativa, liderada per l’institut de biomecànica de València (IBV), té com a objectiu formar i capacitat als cuidadors no professionals i a les persones grans amb la finalitat de promoure la vida independent d’aquestes persones.
Es tracta d’una iniciativa co-finançada pel programa Ambient Assited Living (AAL) de la Comissió europea, i a Espanya, pel ministeri d’Industria, energia i turisme.

UF01. NF05. ESTRATÈGIES DE REESTRUCTURACIÓ AMBIENTAL. AJUTS TÈCNICS QUE FACILITEN LA COMUNICACIÓ




ELS AJUTS TÈCNICS

Veiem els ajuts tècnics que faciliten la comunicació
Els ajuts tècnics poden ser mecànics o electrònics.
AATT mecànics:
Etran (mirada directa, escanneig assistit).
Plafons varis: tríptics, llibretes de comunicació, plafons d’anticipació, llibre de PECS


AATT electrònics:
Comunicadors senzills que permeten potenciar la intenció comunicativa, la participació en les primeres converses,….:
Step by step


De dos botons,….

Comunicadors dinàmics, més complexos, amb més caselles i nivells:


L’ús de l’ordinador i altres dispositius digitals (tablets)

Podem utilitzar els ordinadors com una eina per a la comunicació, utilitzant programes que ens permeten fer plafons de comunicació i es llegeixen amb veu digitalitzada.

Veiem els ajuts tècnics que faciliten l’acció i la participació en activitats:


Podem utilitzar l’ordinador i altres  dispositus digitals com les tablets, des de la seva vessant lúdica





Podem disposar d’accessos adaptats a l’ordinador:
Ratolí adaptat amb commutadors: gros, petit…ratolí joystick…
Protector de teclats, teclats tàctils,…
Suports pels commutadors, braç articulat, de barilla, licorni,…



dilluns, 2 de novembre del 2020

UF01.NF04 Entrenament en habilitats d'autonomia personal.Taller d'ergoterapia



Què és l’ergoterapia?
L’ergoteràpia és una especialitat destinada a tractar a persones amb discapacitats motrius o psicomotrius.
L’ergoterapeuta ajuda als usuaris que han perdut l’autonomia en la vida diària, professional o escolar a readaptar-se a la seva condició. Per la qual cosa el tènic o professional ha de recórrer a diverses tècniques, recomanacions i activitats educatives.



Quins usuaris necesiten ergoterapia?
Està indicada per a persones que pateixen diverses patologies discapacitants.
Malalties cròniques (esclerosi, alzheimer, poliartritis reumatoide…).
En una discapacitat permanent o temporal (degut a un traumatisme o un accident)
Trastorns psicomotrius o retard del desenvolupament en nens.
Problemes motrius associats a l’envelliment.






On es realitzen les sessions d’ergoteràpia?
Els tècnics o professionals poden oferir el servei en hospitals, centres de rehabilitació, centres de dia, centres ocupacionals, centres residencials.


Quins són els mètodes que utilitza l’ergoterapia?
El professional determina els mètodes a utiltizar a partir del diàleg amb el pacient o usuari i de l’avaluació de les dificultats que l’usuari experimenta en la seva vida quotidiana.
L’ergoterapeuta també avalua l’ambient en el que es presenten aquestes dificultats (a casa…) per poder recomanar diferents ajuts o suports tècnics.


Quines són les tècniques que s’utilitzen?
Les tècniques a utilitzar depenen del tipus de discapacitat:
Tècniques de reeducació i re-adaptació (tècniques manuals com per ex.fusteria, terrisseria)
Activitats lúdiques, sobretot per estimular el desenvolupament psicomotriu del nen.
Aprenentatge de tècniques per compensar una discapacitat que impideix la realització d’una activitat determinada.




diumenge, 25 d’octubre del 2020

UF01.NF04. Entrenament en habilitats d'autonomia personal. Avaluació de les habilitats adaptatives o habilitats d'autonomia personal


NF04. Entrenament en habilitats d'autonomia personal.
Avaluació d'un programa d'entrenament en habilitats d'autonomia personal 

Criteris:
Es important explicitar els criteris que han determinat la selecció i seqüenciació de les activitats o habilitats:
A. Es situen en primer lloc aquelles conductes de cada habilitat que siguin d'aparició cronològica més temprana
B.  Es situen en funció progressiva: desde l'atenció del propi cos (autocura) fins l'apropiació d'entorns més amplis.
C.   S'ordenen en relació a la dificultat creixent de les praxies motrius, els pre-requisits bàsics que es posen en joc (de menor a major dificultat) i els prerrequisits que es necessiten per aconseguir l'habilitat.

Protocol
El protocol d'avaluació prén com a ítems bàsics diferents capacitats (valorades en activitats específiques numerades) de les 10 habilitats a valorar.

Com a primer pas les habilitats es descriuen en una plantilla on es posen els resultats de la valoració clarificant si la persona és INDEPENDENT- DEPENDENT o ESTÀ EN PROCÉS D'ADQUIRIR-LO (en cas de ser independent amb ajuts tècnic es clarifica en observacions).

Gràfic representatiu 

Com a segon pas  de la valoració es reporten els resultats en un gràfic representatiu de les 10 habilitats amb la reproducció de la numeració de les plantilles en casillers que s'ubiquen des del centre a l'exterior destacant gràficament els criteris ja desenvolupats.

Es pintarà l'espai d'aquelles conductes o habilitats en les quals es veu que la persona és independent o està en procés de ser-ho (diferenciant aquestes instàncies en dues tonalitats del mateix color).
Aquesta modalitat possibilita conéixer quines són les habilitats que la persona ha aconseguit, quines està en procés d'adquirir i on caldrà planificar suports que puguin afavorir a l'usuari una major independència.

Avantatges:
Una de les avantatges del gràfic és que ens permet en succesives avaluacions cobrir els espais de les noves conductes adquirides (podria fer-se variant el color segons l'any de la reevaluació) o superposar fulls transparents que ens permetin constatar els avenços (o retrocés en persones amb malalties degeneratives)






diumenge, 1 de març del 2020

SORTIDA_TEATRE: El lazarillo de Tormes



El Lazarillo és una novel·la picaresca en la qual el protagonista, Lázaro, ens explica les aventures i desgràcies que ha viscut al llarg de la seva vida. Originari de Salamanca, molt a prop del riu Tormes, aquest noi forma part d'una família humil i, per això, ha de servir a persones com a criat per poder treballar i guanyar-se alguns diners.



 Alguns dels personatges més destacats i importants d'aquesta obra són:

Lazarillo: òbviament, aquest és el personatge més important de l'obra. Es tracta del protagonista que ha d'esdevenir tot un murri per poder sobreviure en un món hostil i ple de falses aparences.

El cec: és el primer amo del Lazarillo i és el que més influència a la criatura donat que d'ell aprèn que ha de ser més llest que ningú per poder salvar-se.

Clergue: és un altre dels amos del protagonista, un personatge que, a diferència de la seva posició social, encarna l'avarícia i la corrupció.

Escudero: aquest personatge del Lazarillo l’ensenya al protagonista que el món de les aparences va molt més enllà ja que, en aquest cas, ens trobem amb una persona que amb prou feines té per menjar però que, de cara a la galeria, sembla que sigui molt ric i adinerat.


Frare de la Mercè: el frare és, en aquest cas, una persona molt diferent a la seva posició. És promiscu, vividor i també corrupte, per tant, poc a veure amb els ideals defensats per l'església catòlica a la qual representa.
Buldero: representa una figura molt típica de l'època, aquell que venia les butlles per esporgar pecats. No obstant això, aquest personatge liderava una  "màfia" de perdó religiós a canvi de diners.

El pintor: és el sisè amo de Llàtzer i va estar poc temps al seu servei ja que l’explotava com els seus amos previs. En la novel·la aquest personatge representa la classe renaixentista de l'època.


El capellà: és el setè amo que té Llàtzer, un oportunista que li ofereix a Lazarillo el seu primer sou a canvi de treballar per a ell com aiguader. Va estar quatre anys al servei d'aquest amo, fins que va aconseguir estalviar el necessari per comprar-se una mica de roba vella i una espasa.

L'agutzil: és el vuitè amo de Llàtzer, representa la llei en aquella època i, per aquest ofici, era molt perillós estar sempre amb ell, així que Llàtzer decideix deixar-ho també.

L'arxipreste de Sant Salvador: és el novè i últim propietari de Llàtzer, també representa la corrupció dels religiosos del segle XVI i és qui li aconsegueix dona a Llàtzer, una criada al seu servei.
La criada de l'arxiprest de Sant Salvador: és la criada del seu últim amo a la novel·la. Lázaro decideix casar-se amb ella, amb la qual per fi aconsegueix trobar felicitat, deixar de passar gana a totes hores i tenir una vida estable.



1. El Lazarillo de Tormes té una sèrie de característiques com a novel.la de gènere picaresc, escolleix dues característiques i assenyala si et sembla que són veritat o fals:
El protagonista i el narrador són la mateixa persona- V o F
El protatogonista i el narrador no són la mateixa persona- V o F
El protagonista i les situacions són de tons murris i burlescos contra la societat-V o F
Hi ha un heroi-V o F
No hi ha un heroi, només el murri que s'assembla a un antiheroi- V o F
El murri en aquella època és la persona entremaliada i ignorant dels valors- V o F
El murri en aquella època és la persona entremalida i sàvia en valors- V o F
L'amor no és el tema principal-V o F
L'amor és el tema principal- V o F 

A través dels ulls del Llàtzer i de la seva picardia davant l'adversitat, es pot conèixer el costat més cruel de la societat. Els aspectes que es critiquen sobre la realitat de l'epoca són:

L'honor i l'honra: l'honor estava relacionat amb el llinatge, la dignitat i l'honradesa depenien de la família a la qual pertanyies. Era gairebé impossible ascendir de posició social.
L'avarícia i la corrupció del clergat: l'avarícia de l'amo i la representació dels personatges d'esglésies com avariciosos, hipòcrites, egoistes i corruptes.
La fam i la lluita per la supervivència: la fam fa que Llàtzer passi de ser un nen innocent a un jove murri. La lluita per la supervivència i per aconseguir aliments el transformen en un jove astut. 
La mendicitat: Llàtzer ha de guanyar-se la vida com a captaire quan serveix al cec, o en altres ocasions quan es queda sense amo. 
L'abandonament i la soledat: Llàtzer és abandonat lliurat com un regal a un amo. És un nen que viu permanentment en un estat de sol.litud i avocat al fracàs. Tot i que estigui acompanyat per diferents amos, la realitat és que Llàtzer és un nen orfe i solitari que no té en qui confiar.
Les aparences: contínuament es mostra a l'obra a través dels diferents amos, el cec aprofita la seva condició per enganyar les persones, el clergue predica la bondat i després maltracta a Llàtzer, l'escuder està enfonsat en la misèria però fa veure el contrari. Tots demostren que la realitat no és el que sembla.
L'egoïsme: és un altre aspecte que queda clar en la novel.la, cada un pensa per i per a si mateix sense considerar els altres.

Aquest costat més cruel de la societat no només és característic d'aquella època (mitjans del segle XVI) sinò també de la nostra època.
Podem parlar de diversos factors que provoquen l'exclusió social de les persones com:
Situacions de dependència i falta d'autonomia personal.
Falta de xarxes familiars, de suport, afiliació i reconeixement.
Falta d'accés a recursos sociosanitaris.
Entorns mediambientals que estiguin degradats o siguin insalubres.
Discapacitat.
Malalties greus, cròniques o degeneratives.
Malalties mentals.
Drogodependències o adiccions.
Maltractament físic, psicològic o social.


2. En l'àmbit assistencial podem esmentar diversos recursos i serveis que s'encarreguen de la salut i les necessitats de l'atenció de les persones. Anomena almenys dos recursos. Pots consultar els recursos per a les persones en situació de dependència que hi ha al NF15. Recursos d'informació per als cuidadors no formals i recursos per a persones en situació de dependència.  Poden ser recursos i serveis per a l'atenció de les persones grans, per a l'atenció de persones amb discapacitat i malaltia mental (pàgs. 286-291 del llibre)  
Per fer l'aportació al blog només cal donar resposta a la pregunta 2: indica dos recursos o serveis per a persones grans, o per a persones amb discapacitat i malaltia mental. 




3. Valora la sortida realitzada: 
       
No m’ha interessat gens
Poc interessant per al perfil d’ATPD
Interessant per al perfil d’ATPD
Molt interessant per al perfil d’ATPD
0
1
2
3

Per anul.lació de la visita no es pot fer la pregunta 1 ni la valoració de la sortida.
Disposeu per poder fer l'aportació des del dia 11 de març al dia 20 de març fins a les 23:59.

SORTIDA_Parc Sanitari Sant Joan de Déu



El Parc Sanitari Sant Joan de Déu s’estableix com una xarxa d’equipaments sanitaris, docents i de recerca integrats en dos grans àmbits assistencials: Hospital general, salut mental. La Salut Mental és l'element fundacional i l'origen històric del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

La xarxa de serveis que ofereix el parc sanitari a més de la salut mental es concreten en els serveis d’atenció especialitzada en discapacitat intel.lectual, i en l’atenció sociosanitària que s’adreça a col.lectius com les persones grans, les persones amb malaltia d’alzheimer o altres demències, pacients amb malalties neurològiques o mentals que poden cursar amb discapacitat i persones en situació terminal.

A partir dels enllaços proposats doneu resposta a dues de les qüestions que et presentem a continuació. Disposeu de temps des del 10 de març al 20 de març fins les 23:59.
1.     Qui ha estat el fundador del centre de Sant Joan de Déu Serveis de Salut mental?
2.     L’ordre de Sant Joan de Déu és un referent en l’atenció als malals de salut mental, per què?


 3. El model d'atenció als problemes de salut mental, incloses les addiccions, implica l'existència d'un conjunt de serveis comunitaris i hospitalaris en diferent règim. Recorda alguna de les unitats i serveis de què disposa el parc sanitari i a quina tipologia de pacients està destinat. 


4. Dins del Parc Santari Sant Joan de Déu trobem una atenció específica a les persones amb discapacitat intel.lectual. Quins serveis donen acollida i atenen a aquest col.lectiu? Escolleix un i explica com és aquest servei residencial. 

5. Dins del Parc Santari Sant Joan de Déu trobem l’atenció sociosanitària que s’adreça a col.lectius com la gent gran, les persones amb malalties d’Alzheimer o altres demències, pacients amb malalties neurològiques o mentals que poden cursar amb discapacitat i també persones que es troben en la fase final de la seva vida. Quina unitat sociosanitària està destinada a persones grans amb dependència física i/o psíquica? I quines prestacions socials ofereix?, assenyala almenys dues prestacions.


      6.El Parc Sanitari Sant Joan de Déu té una plantilla de professionals de més de 1.800 persones entre metges, infermeres, tècnics i personal no assistencial. Entre aquesta diversitat de professionals hi té cabuda el tècnic en atenció a persones en situació de dependència? En quines àrees i unitats pot treballar el tècnic en ATPD?





   Degut a l'anul.lació de la visita, no es pot fer la valoració de la visita. Només cal donar reposta a dues preguntes cercant l'informació en l'enllaç aportat. 

    7. Valora la visita realitzada:

No m’ha interessat gens
Poc interessant per al perfil d’ATPD
Interessant per al perfil d’ATPD
Molt interessant per al perfil d’ATPD
0
1
2
3