dimecres, 8 de març del 2023

UF03_NF12. Recursos i activitats d'oci i temps lliure. Recursos artístics- L'art i l'art-teràpia



 L’Art i l’Art-teràpia


L’art és una forma de comunicació i totes les persones, de manera conscient o no, ens comuniquem amb l’entorn. L’art-teràpia treballa amb les emocions i amb la capacitat comunicativa de les persones per reflexionar sobre aquelles coses que el llenguatge oral no aconseguix alliberar.




Què és l’Art-teràpia i quins objectius té?
L'Art-teràpia és un abordatge psicoterapèutic a través de l'art i del desenvolupament del potencial humà, basat en la capacitat de generar les condicions que faciliten reconèixer les capacitats de creació i de curació que cada persona posseeix. Per això treballa integralment amb la persona, amb les seves capacitats i desitjos i no tan sols amb els símptomes i les seves dificultats.

Alguns dels objectius de l’Artteràpia són:  la millora de l'estat anímic, l'estímul de patrons de movilitat i psicomotricitat, la canalització d'emocions i afectes que no es poden verbalitzar i l'augment de l'autoestima.





En quins àmbits està present l’artteràpia

Actualment l'Artteràpia està present col·laborant en diferents àmbits: en el de la salut (oncologia, fibromialgia, trastorns de l'alimentació, addiccions...), en la salut mental, en l'educació (tant en contextos reglats com no reglats) i en intervencions comunitàries (immigració e integració social, violència, gent gran...), tenint en compte l'enorme camp de desenvolupament del potencial humà i de la creativitat al que contribueixen vivament. 



Què permet l’art-teràpia als professionals

La cultura i l’art són eines bàsiques per a la recuperació de la persona. L’art-teràpia permet als professionals treballar les raons, les situacions i les motxilles que les persones duen i els generen controvèrsia, amb l’objectiu de situar-los en una posició de reconstrucció i si s’escau de reincorporació en la societat.


Despertar la consciència i connectar-se amb si mateix
Des de l’àrea psicosocial, l’artteràpia permet prendre consciència de la realitat i des d’aquí començar a treballar quines qüestions s’han de transformar.



Com es desenvolupa una sessió d’Art-teràpia
Comencem amb un exercici d’escalfament físic, un joc per concentrar-nos en l’aquí i ara, adonar-nos què estem al taller i no en cap altre lloc.
Després parlem una mica sobre com ha anat la setmana i de vegades en aquest diàleg inicial ja sorgeixen propostes per a treballar. Un cop finalitzada la sessió, es comenta en grup. Cadascú diu a què li recorda, què li transmet l’obra dels companys. D’aquesta manera no només és important el que l’artista vol comunicar, sinó el que la resta del grup projecta segons allò que veu en l’obra.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada