dimecres, 8 de març del 2023

UF03_NF12_Recursos i activitats d'oci i temps lliure. Recursos formatius per a gent gran.Formació al llarg de la vida



La formació al llarg de la vida
Un dels fenòmens socials més significatius del segle XX i que continuarà vigent durant el segle XXI ha estat l'increment de l'esperança de vida i, l'augment de la població gran fruit d’un envelliment progressiu de la societat. Així, sens dubte, l'envelliment és un dels màxims reptes socials i econòmics del segle XXI per als països europeus. En aquest sentit cal assenyalar que Europa, en el marc de les diverses regions mundials, té la major proporció de persones que supera els 65 anys, conjuntament amb el Japó, amb unes proporcions sense precedents.
En aquest context, un dels reptes és incorporar a les persones majors, de 55 anys o més, a la vida universitària i a un context sociocultural per promoure el desenvolupament personal, promoure la participació de les persones grans en la societat actual per potenciar la seva integració en processos formatius al llarg de tota la vida. També pretén incentivar el coneixement actualitzat en diverses àrees el saber i de la cultura que afavoreixi la qualitat de vida així com potenciar el desenvolupament de les relacions intergeneracionals que faciliti la transferència de coneixements. Finalment, pretén possibilitar el nou canvi tecnològic, introduint mitjans que preparin a les persones grans per a l’accés a les noves tecnologies.

És important assenyalar que la UNESCO comença a preocupar-se pels problemes de l'envelliment l’any 1958. Però, és a partir de la Conferència General (1974) que l'envelliment es vincula a l'educació, dotant-lo de contingut i d'un pressupost específic. Dins d’aquest mateix àmbit internacional, cal fer referència a la V Conferència Internacional sobre Educació de les Persones Adultes organitzada per la UNESCO i que va tenir lloc a Hamburg el juliol del 1997.
Entre els temes abordats en l'agenda futura preparada a Hamburg hi figurava l'aprenentatge de les persones grans, amb dues propostes molt clares:
Assegurar a les persones l’accés a l’educació i la formació.
Organitzar activitats que il.lustrin la forma en què l’educació per a la gent gran pot reforçar el paper de les persones en la construcció de les societats actuals.


Per tant, l'aprenentatge al llarg de tota la vida (allò que es coneix com a educació permanent) és i ha de ser un element bàsic en la política a realitzar en relació a les persones grans, i una condició imprescindible per aconseguir una millora real de la qualitat de vida, un increment de la seva autonomia personal, una millora de la seva xarxa de relacions socials i l'existència de suports socials, tant de caràcter formal com informal.


Què ofereix la universitat per a Gent gran

El programa universitari consta de diverses assignatures.
Un o dos dies de classe per setmana i sortides programades.
Continguts enfocats cap al creixement personal, intel•lectual, social, de relació, centrat en la funcionalitat del QUE s’aprèn, COM s’aprèn i com es RELACIONA amb l’actualitat.
Un punt de trobada i participació on les persones grans potencien el seu rol dinamitzador.
Intercanvis amb altres universitats amb programes de gent gran.


Destinataris

El Programa Universitari per a Gent gran de la Facultat d´Educació Social i Treball Social Pere Tarrés està orientat a totes aquelles persones de 55 anys o més que desitgin accedir a una formació acadèmica universitària de qualitat i vulguin millorar el seu desenvolupament sociocultural, sense necessitat de titulació prèvia.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada