dilluns, 15 de febrer del 2021

UF02_NF08.Intervenció en les malalties mentals I: trastorns neuròtics i psicòtics



Per tal de comprendre les malalties mentals ens aproparem als trastorns neuròtics i als trastorns psicòtics.

Entre els trastorns neuròtics veiem de què es tracta el trastorn obsessiu compulsiu.
El TOC es caracteritza per la presència d'idees (obsessions) i comportaments (compulsions) que la persona no pot dominar, això causa una gran sensació de descontrol i angoixa.
Aquestes són algunes de les obsessions més comuns:
Necessitat d'un ordre continuat
Por a contaminar-se
Imatges recurrents

Les compulsions són actes repetitius que s'executen de manera ritual per tal de reduir l'ansietat provocada per les obsessions.
Entre les compulsions més freqüents es troben:
Rentat de mans un munt de vegades al llarg del dia per por a contaminar-se.
Comprovacions contínues abans de sortir de casa (assegurar-se que la clau del gas està apagada, ...)



Visualitza el testimoni d'una persona que pateix un trastorn obsessiu compulsiu TOC 



Vídeo testimoni- TOC (2: 52)
https://www.youtube.com/watch?v=gTAQE8Fb5S8

Aquestes preguntes que poden ajudar per a la discussió grupal:

1. A nivell cognitiu i conductual quin tipus d'obsessions i comportaments condicionen la conducta i la vida d'aquestes persones?
2. Hi ha tractament per al TOC?  Es tracta d'un tractament únic o un tractament combinat? Quina és la combinació de tècniques més adequades per tractar un TOC?
3. A més de la psicoteràpia són fonamentals en el tractament els tallers de psicoeducació? En què consisteixen?, per qui estan formats? quins beneficis aporten al malalt i als familiars?
 
Entre els trastorns de caràcter psicòtic veiem de què es tracta l'esquizofrènia.
Els símptomes reals normalment solen aparéixer entre els 15 i 30 anys d'edat.

Entre les manifestacions més habituals d'aquest trastorn es troben els símptomes positius: deliris (alteracions del pensament, idees falses) i alucinacions (percepcions que no existeixen i que poden ser auditives, visuals, tàctils, gustatives, olfactives... entre les alucinacions  més comuns són les visuals i tàctils)
Els símptomes negatius alteren la capacitat de funcionar en la vida diària dels pacients, són persones que perden els amics, la feina... i, s'acaben aillant.
Entre els símptomes negatius es troben: l'apatia o abulia (manca de voluntat, incapacitat per a iniciar una activitat o mantenir una activitat), anhedonia (incapacitat per gaudir), alogia (empobriment de la parla), embotament afectiu (no hi ha reaccio davant d'estímuls emocionals) 




Visualitza el testimoni d'una persona que pateix esquizofrènia:



Vídeo Esquizofrènia
Part 1 (8:56)

Part 2 (9:00)

Part 3 (08:18)



Testimoni- Esquizofrènia (11:47)
https://www.youtube.com/watch?v=xxSUNQG2Nyg

Aquestes preguntes poden ajudar en la discussió grupal:

1. El tractament de la malaltia millora notablement la qualitat de vida. Dos pilars bàsics del tractament són: la medicació i facilitar un entorn familiar estructurat. Les persones amb esquizofrènia necessiten motivació per una banda per prendre la medicació, per assistir a les sessions d'assessorament i psicoteràpia, per a practicar habilitats... No podem parlar d'un únic tipus de tractament. En que consisteix la intervenció psicosocial d'un malalt que pateix una esquizofrènia?
2. Els centres de rehabilitació psisocosocial constitueixen un dels eixos fonamentals de la intervenció en les malalties mentals, concretament en el video (part 1-part 2- part 3) es parla del centres de rehabilitació psicosocial per a l'atenció del malalt amb esquizofrènia. En què consisteix aquest tipus de rehabilitació, a quins nivells atenen al malalt?
3. La música o les arts tenen un paper molt important en la rehabilitació de la malaltia mental, quins són els beneficis que pot aportar la música o l'arteteràpia en la malaltia mental?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada