dilluns, 22 de febrer del 2021

UF02_NF08_Intervenció en trastorns psíquics. Les distorsions cognitives



LES DISTORSIONS COGNITIVES
Les distorsions cognitives són un error en el processament de la informació associat a unes creences desadaptatives o que no s'ajusten a l'entorn. Aquest error en el processament pot influenciar la conducta i l'estat emocional. Serien una mena d'errada en el pensament crític.

Aquestes percepcions i pensaments distorsionats són sobre un mateix, del món i del futur. Les distorsions cognitives no són un trastorn ni una malaltia, i tots fem alguna distorsió de tant en tant però sí que és cert que són part del quadre central de molts trastorns com els trastorns de personalitat o la depressió, que poden arribar a mantenir-se per aquests corrents de pensament errònies.



Per exemple: Posem el cas d'una dona de 35 anys, les seves amigues s'han oblidat d'avisar-la per quedar, un altre dia els diu de quedar i elles no poden. Ella pensa: "Les meves amigues passen de mi" "S'hauran cansat de mi" (Generalització excessiva i Inferència arbitrària). Si us fixeu, fins que no parli amb elles no pot confirmar el motiu, amb la qual cosa no hauria inferir que les seves amigues (que per alguna cosa ho seran) no el volen o que passen d'ella. És més fàcil pensar que és una coincidència i en tot cas després de comprovar el motiu fer inferències. Aquest pensament li va a fer sentir trista i mal i a més tenir rencor cap a les seves amigues. Podria haver evitat aquest malestar si no hagués acceptat aquest primer pensament com verídic.

Les distorsions cognitives moltes vegades s'esmenten com pensaments negatius automàtics o creences disfuncionals o irracionals.




Les classes de distorsions cognitives existents

Tot seguit, et mostrarem els principals tipus de distorsions cognitives que existeixen.

1- Inferència arbitrària: Arribar a una conclusió sense evidències o fins i tot amb evidències contràries. Es subdivideix en dos tipus:

Endevinació del futur → Anticipació sense evidència d'algun esdeveniment futur.
Lectura de ment → Conclusió sobre el que pensa l'interlocutor (l'altra persona) i a la qual vam arribar sense evidència.

2- Abstracció selectiva (filtre mental): Valoració d'un fet o experiència a partir d'un sol element ignorant els altres. Enfocar-se en només certs aspectes de la situació, normalment negatius.

3- Generalització excessiva (sobregeneralització): Conclusió extreta d'un o més fets aïllats i que és utilitzada com a regla general per a situacions relacionades i similars però també per altres que no ho són. És a dir treure conclusions generals per a tot en base a un cas aïllat.

4- Magnificació i minimització: Incrementar la magnitud (sobreestimar) dels successos negatius i minimitzar (subestimar) la dels positius. Alguns autors inclouen dos subtipus:

Catastrofización o visió catastròfica → Imaginar i especular el pitjor resultat possible independentment de la seva probabilitat d'ocurrència. O qualificar la situació com intolerable i insuportable quan en realitat no ho és tant.

Negació → Tendència a negar problemes, errors o debilitats. (L'oposat a la catastrofización).

5- Personalització: Reconeixement personal de successos externs sense base suficient. Assumir que un mateix o uns altres han causat coses directament.

6- Pensament absolutista i dicotòmic (tot o res): Interpretar els successos i persones en termes absoluts sense tenir en compte punts intermedis, apareixen paraules com "sempre ...", "mai ...", "tot ...", "res ...". Classificar el món en termes de blanc o negre, dolent o bo, adscrivint les categories negatives en la descripció de si mateix.

7- Raonament emocional: Formular arguments basats en com ens sentim i no en la realitat. Guiar les creences de la realitat en funció de les emocions negatives sentides.

8- Desqualificar o oblidar la part positiva (invalidar el positiu): Desconsiderar arbitràriament i de forma continuada les experiències positives. Rebutjar el positiu.

9- Enunciats "he de", "haver de": Aplicar de forma rígida les regles sobre les nostres obligacions i les dels altres. Centrar-se en el que un pensa que hauria de ser en lloc del que és i aplicar regles rígides amb independència del context.

10- Etiquetatge: Utilitzar etiquetes per descriure les conductes i les persones. Les etiquetes solen ser absolutes, negatives i inalterables, i poden ser sobre nosaltres o sobre els altres.

11- Culpabilització: Valoració a posteriori d'un esdeveniment per establir el que un hauria d'haver fet. Culpabilitzar als altres o a si mateix dels problemes (encara sense associació objectiva).

Es consideren també distorsions cognitives l'avaluació incorrecta de situacions (per exemple veure perills on no n'hi ha o dany), les actituds disfuncionals (creences sobre els prerequisits per a una veritable felicitat). Es parla també del biaix confirmatori (esbiaixar la realitat perquè encaixi amb les idees preconcebudes, perquè confirmi el que ja crèiem ignorant la resta d'informació). Així mateix la lectura de pensament (endevinar el que pensen els altres de nosaltres o que actituds o intencions tenen) entra en aquesta categoria.

Com podem lluitar contra els enganys de la ment?

Ser conscients que la forma en què percebem el món és només una de les possibles formes, no la nostra té perquè ser la correcta. És útil pensar que alternatives hi ha, que pensaria una altra persona si ho veiés de fora i intentar analitzar la situació de manera objectiva, sense deixar-nos portar per les emocions. Intentar observar si podem estar cometent alguna distorsió de les enumerades i si identifiquem una intentar buscar un pensament alternatiu més adequat o proporcionat a la situació.

Hem de pensar que no és que un problema no tingui solució, sinó que simplement nosaltres encara no hem estat capaços de trobar-la i que per tant cal plantejar mètodes diferents i obrir fronteres.

Hem d'estar obertes a qüestionar-nos, no sempre podem aplicar les mateixes regles a totes les situacions, hem d'aprendre a adaptar-nos, a qüestionar els nostres models i pensaments de tant en tant.

Sempre observar el diàleg intern, que ens diem a nosaltres mateixos quan alguna cosa va malament. Intentar convertir el nostre discurs en una cosa realista que segueixi un mètode similar al científic, avaluant les proves i les dades abans d'extrapolar conclusions. I ser conscients que aquestes conclusions, fins i tot amb proves, poden ser errònies.


Els psicòlegs dins de la teràpia cognitiva-conductual apliquen un mètode conegut com la reestructuració cognitiva. Aquest mètode ensenya a aprendre a refutar aquestes distorsions i els seus conseqüents pensaments negatius. Compta amb diverses tècniques depenent del tipus de distorsions més freqüents. Aquest tipus de teràpia sol incloure en trastorns amb freqüent presència de distorsions cognitives, per exemple, Trastorn límit de la personalitat, Trastorns depressius, Fòbia social, problemes d'autoestima, etc ...

Dins de les teràpies cognitives que toquen directament el tema de les distorsions la més famosa en aquesta àrea és la teràpia cognitiva de Beck (especialment enfocada per a casos de depressió i amb una minuciosa teoria sobre l'origen de la mateixa).

Les distorsions cognitives poden portar-nos a sentir ansietat, baixa autoestima, indefensió, tristesa, frustració, ira ... És un canvi important en la vida de les persones el poder ajustar el seu estat emocional a la realitat i no al revés (jutjar la realitat segons les emocions). És important SER CONSCIENT de les nostres distorsions i detectar-las i aprendre a gestionar-les.

Veiem un vídeo sobre les principals distorsions cognitives: 



UF02_NF08. Intervenció en trastorns psíquics: teràpies cognitives




El 99% de les persones ens veiem amenaçats per pensaments que passen pel nostre cap i sovint contra la nostra voluntat. De vegades els continguts d'aquests pensaments no son pas agradables, són continguts referits al dolor, la malaltia, el dany, el perill,...



Aquest fet normal es converteix en problema quan la importància que se'ls dona afecta el funcionament normal de la vida de la persona i esdevenen una molèstia o dificultat.

Veurem en aquest vídeo la metodologia terapèutica a seguir en trastorns psíquics com l'ansietat o la depressió.

Dins d'aquesta metodologia cal assenyalar l'eficàcia de la psicoteràpia, concretament la teràpia cognitiva conductual.




El problema de l'ansietat i la teràpia cognitiva 





Com tractar l'ansietat: la teràpia cognitiva 


La relació de l'ansietat amb els pensaments obsessius





Finalment què és això de les distorsions cognitives?

https://www.youtube.com/watch?v=kUSGW_QmZBo

Veiem les distorsions més freqüents: la generalització excesiva, el pensament del tot o res, el catastrofisme, la maximització o minimització, la culpabilització, 
i què fa la reestructuració cognitiva.

dilluns, 15 de febrer del 2021

UF02_NF08. Intervenció en trastorns psíquics. Aprenem a relaxar-nos

Consideracions generals abans d'iniciar una tècnica de relaxació:

Ambient: el lloc ha de ser tranquil, lliure d'interrupcions o de sorolls, una temperatura mitja i una llum tènue.
Roba: la roba ha de ser còmoda, sense elements que puguin dificultar la circulació, com poden ser cinturons, corbata,..



Grups musculars que treballa la tècnica:


  • Grup I: Mà, avantbraç i bíceps.
  • Grupo II: Cap, cara i coll. Front, nas, ulls, mandíbula, llavis i llengua.
  • Grupo III: Tòrax, estómac i regió lumbar.
  • Grupo IV: cuixes, natges, cames i peus.

Sessió pràctica de la tècnica de relaxació progressiva de Jacobson

Es basa en la relació entre tensió muscular i els estats psicològics de nerviosisme o alta activitat mental. 
La durada total de la sessió tindrà una durada entorn a uns 40 minuts i haurem de tenir en compte els següents punts:

  • Abans de començar hem de tenir les consideracions generals d'ambient i de roba que hem assenyalat.
  • Ens seiem en una posició confortable, si és possible en decúbit súpit.
  • És el moment d'oblidar-nos de tot i concentrar-nos en la relaxació
  • Hem de procurar quedar-nos fluixos i el.liminar la tensió que tinguem en el cos.
El mindfulness és un conjunt de tècniques, derivades i relacionades amb la meditació budista, que busquen aconseguir el que es coneix com atenció plena o presència mental. Aquest concepte, el d’atenció plena, es refereix a prestar atenció de manera conscient a les experiències del moment present amb acceptació, curiositat i interès. El mindfulness reivindica el fet de tenir un major contacte amb les sensacions que tenen lloc en el moment present, independentment que siguin bones o dolentes, com a resposta a la tendència de pensar més en el passat i en el futur, cosa que els seguidors d’aquesta disciplina consideren que porta al descuit i la reacció automàtica i desadaptativa.




UF02_NF08. Intervenció en trastorns psíquics. La respiració profunda i les tècniques de relaxació



Generalment la persona no és conscient que en la respiració s’oculta una increïble força vital que, a més de mantenir-nos vius, pot ajudar a revitalitzar el cos i augmentar el benestar.
Per tant, millorar la respiració pot ajudar a reduir l’ansietat, l’angoixa i les complicacions associades.
Tres exercicis ben senzills poden ajudar a aconseguir-ho:

Respiració abdominal: situar les mans sobre l’abdomen i intentar inflar la panxa durant la inspiración (com si fos una pilota); desinflar-la lentament durant l’expiració.

Respiració toràcica: situar les mans sobre el tòrax i comprovar que durant la inspiración la zona pulmonar s’eixampla i surt cap enfora, mentre que durant l’expiració lenta torna a la posición original.


Respiració clavicular: posar les mans sobre les clavículas una mica més amunt del pit i observar com puja aquesta zona en la inspiració i com baixa en l’expiració. 



En el primer vídeo veiem com és la tècnica de la respiració abdominal:





En el segon vídeo veiem com és la tècnica de la respiració diafragmàtica i els seus beneficis:




En el tercer vídeo veiem com és la tècnica de relaxació muscular progressiva:



En el següent enllaç podeu trobar la tècnica de relaxació muscular progressiva adaptada a nens: tècnica de Koeppen

https://www.youtube.com/watch?v=g80fUk7DrSI


En aquests enllaços podeu trobar la tècnica de relaxació de Schultz

https://www.youtube.com/watch?v=a5H6OM6aENQ

https://www.youtube.com/watch?v=i9vvxGXNnso

https://www.youtube.com/watch?v=m7Ac2RiltI0

També podeu veure la tècnica de visualització en la relaxació:
https://www.youtube.com/watch?v=0v7AJ2Sk2Xg

Finalment, trobareu diferents vídeos sobre els beneficis de la tècnica del ioga:

https://www.youtube.com/watch?v=hcBCFPvml3M

https://www.youtube.com/watch?v=4711bTqTo

https://www.youtube.com/watch?v=RtdKF6q0-Kw




Millora la tonificació muscular, la coordinació motora, la postura i la flexibilitat.
Ajuda a les persones amb problemes d'ansietat, estrès i depressió o problemes 
de son i concentració.
Ajuda en tractament de dolors d'esquena i lesions i problemes hormonals.
Ajuda a disminuir l'efecte del tractament en patologies com el càncer.
Ajuda a persones que pateixen de problemes respiratoris com l'asma.
Ajuda en el tractament de malalties cròniques i degeneratives.
Ajuda en malalties cardíaques.
Algunes postures de ioga afavoreixen el funcionament del sistema digestiu i 
eviten el restrenyiment.
Ajuda en control i tractament de la hipertensió.
Ajuda a disminuir els nivell de cortisol en sang.  El cortisol és una hormona 
que es produeix en la glàndula suprarenal i que serveix per augmentar el nivell 
de sucre en la sang.

UF02_NF08.Intervenció en trastorns psíquics: Intervenció hospitalària


    Atenció hospitalària per a persones amb problemes de Salut Mental 

    
És l’atenció indicada en aquelles situacions de crisi en les quals pot haver una patologia greu i el desenvolupament de procesos psicopatòlogics en curs terapèutic.
En funció de les característiques i el pronòstic del quadre psicopatològic es diferencien:
      
Unitat d’aguts:
  • L’objectiu és l’assistència sanitària integral dels episodis aguts. La intervenció terapéutica combina recursos psicofarmacològics, psicoterapèutics i de contenció institucional. Es realitza en hospitals psiquiàtrics. El temps d’hospitalització és el més breu possible. La previsió d’estada és de 21 dies, assegurant la continuïtat de tractament en un espai ambulatori.


Unitat de subaguts:
  • L’objectiu és l’atenció d’episodis aguts d’aquelles persones amb persones amb trastorns mentals severs que necessiten una intervenció terapéutica i rehabilitació continuada. El temps d’hospitalització és limitat. La previsió d’estada és de 90 dies, assegurant la continuïtat de tractament en un espai ambulatori.

Unitats de mitjana i llarga estada:
  • Tenen com a objectiu l’acollida en règim d’internament, de les persones adultes amb trastorns mentals severs que necessiten un control mèdico-psiquiàtric de seguiment persistent però no intensiu. La durada de l’internament pot ser transitòria o permanent. La previsió d’estada en llarga estada és d’1 a 2 anys, assegurant la continuïtat de tractament posterior en un espai hospitalari parcial o de forma ambulatòria.


Unitats d’hospitalització parcial (hospital de dia):
  • Es tracta de centres on es realitzen abordatges terapèutics de carácter multidimensional (psicofarmacològic, psicoterapèutic, reahabilitació) en règim d’hospitalització diürna. Tenen com a objectiu la reinserció familiar, social i laboral. 

El Servei Especialitzat en Rehabilitació Psiquiàtrica Intensiva (SERPI):

  • És un servei de rehabilitació psiquiàtrica en règim  d'hospitalització que neix de la antiga llarga estada psiquiàtrica. Ofereix una assistència integral per a aquelles persones que pateixen un trastorn mental sever resistents a l'oferta rehabilitadora comunitària. La durada prevista d'ingrés osicl.la entre els 3 a 24 mesos.




Unitats de referència en psiquiatria infantil i juvenil (URPI):
  • Són les unitats especialitzades en l’atenció de les situacions de crisi o episodis aguts de persones de 0 a 18 anys; estan ubicades en hospitals generals pediàtrics de referència i disposen d’equips especialitzats en psiquiatria infantils. 

UF02_NF08.Intervenció en les malalties mentals II: Trastorns afectius greus i trastorns de personalitat



Per tal de comprendre les malalties mentals seguirem amb els trastorns afectius greus i els trastorns de personalitat. Per una banda el trastorn afectiu bipolar i per altra banda el trastorn límit de personalitat o borderline.

El trastorn afectiu bipolar  és un trastorn orgànic -no psicològic- i es caracteritza pel canvi de l’estat d’ànim el qual fluctua entre l’eufòria i la depressió. Es caracteritza en general per aquestes dues fases:





Fase Eufòrica o Episodi maníac: 

La persona afectada pel trastorn bipolar passa per un estat d’exaltació que pot durar setmanes o mesos. En aquest estat, experimenta una gran vitalitat, un excès de confiança, irritabilitat, hiperactivitat i loquocitat. En alguns casos, tot això s’acompanya d’idees delirants. Aquest conjunt de símptomes es coneix per fase eufòrica o episodi maníac.

Fase depressiva:

Un cop s’ha superat aquesta fase, la persona entra en un estat absolutament invers on hi ha una gran apatia, absència d’interès en tot, ansietat, cansament, poca força de voluntat, tristesa, melangia, i una forta sensació de fracàs. Aquesta fase és l’anomenada fase depressiva.


Per tal de comprendre millor la malaltia visualitza en primer lloc aquest video testimonial (3:39): https://www.youtube.com/watch?v=xUAkIuL3LIs

I en segon lloc el documental Amunt  dirigit per la cineasta i activista Berta Oliveres Peig, aquest documental dóna a conèixer l’experiència maníaca del trastorn bipolar en primera persona a través de 10 protagonistes amb la voluntat de trencar els tabús, els prejudicis i acabar amb l’estigmatització de la salut mental (27:10): qualsevol dels enllaços són vàlids.

http://obertament.org/ca/informat/presentem-amunt-un-documental-sobre-el-trastorn-bipolar
http://xarxanet.org/comunitari/noticies/amunt-trenca-tabus-sobre-el-trastorn-bipolar
http://www.bipolars.org/temes-importants/documental-amunt/

Després de veure el documental parlem de la intervenció o el tractament:

El tractament farmacològic és bàsic i necessari per a pacients amb trastorn bipolar, de la mateixa manera, el tractament psicològic és també necesari per tal d'intervenir en el trastorn d'una manera integral.

Quan parlem de tractament integral estem parlant d'una intervenció des d'una perspectiva biològica, psicológica i social.

El tractament consisteix en l'aplicació d'estratègies des d'una perspectiva multidisciplinar i orientada a totes les àrees que conformen la vida de la persona. Es treballa de manera conjunta la part biològica amb el tractament farmacològic, la part individual amb la psicoeducació enfocada al pacient i la part familiar amb la psicoeducació centrada en les persones que conviuen amb el malalt o que tenen una relació molt estreta amb el malalt que pateix trastorn bipolar.

La psicoeducació orientada al pacient:
Es tracta de la intervenció a través de la psicoteràpia. L'orientació més utilitzada és la cognitivo-conductual.
La psicoeducació orientada a la familia:
La intervenció en els familiars redueix la càrrega subjectiva i objectiva que els familiars presenten. 
La càrrega subjectiva es refereix a sentiments i emocions negatives com ansietat i depressió relacionades amb el cura del familiar.
La càrrega objectiva es refereix als efectes observables de la malaltia que repercuteix sobre el cuidador com les activitats socials, el temps per poder mantenir les relacions socials habituals, o els recursos econòmics.





El trastorn límit de personalitat s'inicia normalment a l'adolescència o a l'inici de l' edat adulta i es caracteritza per un patró persistent d'inestabilitat en les relacions interpersonals, l'afecte i l'autoimatge, alhora que un escás control dels impulsos. 





Etapa inicial: Atès que l’adolescència és una etapa de la vida en què la inestabilitat emocional i de conducta són molt habituals, s’identifiquen alguns indicadors que poden ajudar a detectar la població adolescent en risc de patir un trastorn com el TLP: mala adaptació social i escolar, comportaments antinormatius, disrruptius i dissocials, dèficit en la regulació dels afectes, elevada impulsivitat, temptatives de suïcidi repetides i depressions greus.
Inici de la vida adulta: Apareixen les primeres crisis emocionals intenses. L’elevada inestabilitat i impulsivitat fan que es vegi qüestionada l’autonomia personal i apareguin conflictes amb l’entorn en general. En aquest moment és quan es fan les primeres consultes, sovint als serveis d’urgències.
 Vida adultaS’observen dos processos evolutius diferenciats:
1) Millora simptomàtica, malgrat que la persona presenta un cert desajust psicosocial (familiar, laboral, etc.). El deteriorament no és progressiu, la persona s’estabilitza i això li permet assolir prou autonomia personal i social.
2) Persistència de la simptomatologia. En aquests casos el desajust personal, familiar i social es manté i s’agreuja. Apareixen implicacions familiars (pèrdua de vincles, desgast familiar), socials (habitatge, treball), sanitàries (consum de tòxics), legals (arrestos), etc
Les àrees que es troben afectades són les següents: 
Àrea emocional: ansietat, irritabilitat, ira i la seva expressió a través de respostes emocionals canviants i excessives, i descompensacions depressives.
Àrea conductual: conducta impulsiva, abús de drogues, conductes bulímiques, delictives, promiscuïtat sexual. Conducta suïcida i parasuïcida.
Àrea cognitiva: desregulació del pensament, fenòmens de despersonalització, dissociació, etc. Episodis psicòtics.
Problemes d’identitat: falta de sentit de si mateix, sentiments de buidor, dubtes al voltant de la seva identitat.
Àrea interpersonal: relacions caòtiques, intenses i difícils. Importants esforços per evitar l’abandonament.


Per tal de comprendre millor la malaltia visualitza en primer lloc aquest video testimonial (7:12): https://www.youtube.com/watch?v=E6OBmzBp-4Y

I en segon lloc aquest video del programa 30 minuts d'afectats pel trastorn límit de personalitat: 
Primera part
https://www.youtube.com/watch?v=jSUrVbvt-Ng
Segona part
https://www.youtube.com/watch?v=QBCa3ALyoAQ
Tercera part
https://www.youtube.com/watch?v=SOlEnBytdNg
Quarta part
https://www.youtube.com/watch?v=YZ0htsYK9vQ

Després de veure el documental parlem de la intervenció o el tractament:

El tractament en el trastorn límit de personalitat: les modalitats d'intervenció són: psicoteràpia individual, teràpia grupal per a l’entrenament d’habilitats i reforçar les capacitats de la persona, l'assistència telefònica i la psicoeducació per a familiars.
La psicoteràpia individual està destinada a treballar els següents objectius: eliminar aquelles conductes que amenacen la vida del pacient, disminuir les conductes que perjudiquen la qualitat de vida del pacient, ensenyar al pacient a relacionar les habilitats apreses amb les seves metes i problemes específics.
La teràpia grupal està destinada a treballar les habilitats, aquestes es classifiquen en quatre grups: presa de consciència, regulació emocional, tolerància al malestar i efectivitat interpersonal.
També assenyalem l'assistència telefònica com una estratègia d'intervenció. L’objectiu d’aquestes consultes és disminuir les conductes suïcides o d’autolesió, a partir d’ensenyar-li al pacient a demanar ajuda d’una forma més adaptativa i ajudar-lo a aplicar les habilitats apreses durant el tractament, en la vida diària.
Finalment hem de parlar de la psicoeducació per a familiars, ja que el TLP és un trastorn que causa cert malestar en les persones que envolten aquests pacients. Així, es pretén entrenar certes habilitats que els permeti entendre i acceptar les diverses manifestacions que comporta el trastorn, i ensenyar aquells modes d’actuació més efectius en front els problemes que sorgeixen.



UF02_NF08.Intervenció en les malalties mentals I: trastorns neuròtics i psicòtics



Per tal de comprendre les malalties mentals ens aproparem als trastorns neuròtics i als trastorns psicòtics.

Entre els trastorns neuròtics veiem de què es tracta el trastorn obsessiu compulsiu.
El TOC es caracteritza per la presència d'idees (obsessions) i comportaments (compulsions) que la persona no pot dominar, això causa una gran sensació de descontrol i angoixa.
Aquestes són algunes de les obsessions més comuns:
Necessitat d'un ordre continuat
Por a contaminar-se
Imatges recurrents

Les compulsions són actes repetitius que s'executen de manera ritual per tal de reduir l'ansietat provocada per les obsessions.
Entre les compulsions més freqüents es troben:
Rentat de mans un munt de vegades al llarg del dia per por a contaminar-se.
Comprovacions contínues abans de sortir de casa (assegurar-se que la clau del gas està apagada, ...)



Visualitza el testimoni d'una persona que pateix un trastorn obsessiu compulsiu TOC 



Vídeo testimoni- TOC (2: 52)
https://www.youtube.com/watch?v=gTAQE8Fb5S8

Aquestes preguntes que poden ajudar per a la discussió grupal:

1. A nivell cognitiu i conductual quin tipus d'obsessions i comportaments condicionen la conducta i la vida d'aquestes persones?
2. Hi ha tractament per al TOC?  Es tracta d'un tractament únic o un tractament combinat? Quina és la combinació de tècniques més adequades per tractar un TOC?
3. A més de la psicoteràpia són fonamentals en el tractament els tallers de psicoeducació? En què consisteixen?, per qui estan formats? quins beneficis aporten al malalt i als familiars?
 
Entre els trastorns de caràcter psicòtic veiem de què es tracta l'esquizofrènia.
Els símptomes reals normalment solen aparéixer entre els 15 i 30 anys d'edat.

Entre les manifestacions més habituals d'aquest trastorn es troben els símptomes positius: deliris (alteracions del pensament, idees falses) i alucinacions (percepcions que no existeixen i que poden ser auditives, visuals, tàctils, gustatives, olfactives... entre les alucinacions  més comuns són les visuals i tàctils)
Els símptomes negatius alteren la capacitat de funcionar en la vida diària dels pacients, són persones que perden els amics, la feina... i, s'acaben aillant.
Entre els símptomes negatius es troben: l'apatia o abulia (manca de voluntat, incapacitat per a iniciar una activitat o mantenir una activitat), anhedonia (incapacitat per gaudir), alogia (empobriment de la parla), embotament afectiu (no hi ha reaccio davant d'estímuls emocionals) 




Visualitza el testimoni d'una persona que pateix esquizofrènia:



Vídeo Esquizofrènia
Part 1 (8:56)

Part 2 (9:00)

Part 3 (08:18)



Testimoni- Esquizofrènia (11:47)
https://www.youtube.com/watch?v=xxSUNQG2Nyg

Aquestes preguntes poden ajudar en la discussió grupal:

1. El tractament de la malaltia millora notablement la qualitat de vida. Dos pilars bàsics del tractament són: la medicació i facilitar un entorn familiar estructurat. Les persones amb esquizofrènia necessiten motivació per una banda per prendre la medicació, per assistir a les sessions d'assessorament i psicoteràpia, per a practicar habilitats... No podem parlar d'un únic tipus de tractament. En que consisteix la intervenció psicosocial d'un malalt que pateix una esquizofrènia?
2. Els centres de rehabilitació psisocosocial constitueixen un dels eixos fonamentals de la intervenció en les malalties mentals, concretament en el video (part 1-part 2- part 3) es parla del centres de rehabilitació psicosocial per a l'atenció del malalt amb esquizofrènia. En què consisteix aquest tipus de rehabilitació, a quins nivells atenen al malalt?
3. La música o les arts tenen un paper molt important en la rehabilitació de la malaltia mental, quins són els beneficis que pot aportar la música o l'arteteràpia en la malaltia mental?