diumenge, 25 d’abril del 2021

UF04_NF10. ENTRENAMENT EN HABILITATS SOCIALS. TÈCNIQUES DE RESOLUCIÓ DE CONFLICTES. NEGOCIACIÓ I MEDIACIÓ.



Posicionament davant del conflicte 
Hi ha, bàsicament, cinc actituds davant d’un conflicte: competició, evitació, acomodació, cooperació i negociació. Cap d’ells no es dóna de forma totalment pura. Però sí que cada persona té una preferència, una inclinació a l’hora d’afrontar un conflicte.
En cada conflicte s’haurà de veure quins estils s’han posat en joc cadascuna de les parts.



Competició (guanyo/perds): és una situació en la qual aconseguir el que jo vull, fer valer els meus objectius, és el més important, no importa que per això hagi de passar per sobre de qualsevol. La relació amb els altres no té importància. En el model de la competició, portada fins a les últimes conseqüències, el que és important és que jo guanyi i els altres perdin. El subjecte creu estar en allò cert i que l’altra part està equivocada i tracta d’imposar el seu propi punt de vista.

Evitació (perdo/perds): existeix poc interès en els resultats i també poc interès en la relació personal. Sovint es tendeix a negar l’existència mateixa del conflicte o no s’està disposat a assumir el desgast d’implicar-se en la solució. Es tendeix a pensar que s’arreglarà per sí sol. No obstant, el conflicte un cop iniciat no es resol sol.

Acomodació (perdo/guanyes): per no enfrontar-nos a l’altra part jo no faig valer ni plantejo els meus objectius. És un model tant extens o més que la competició encara que pensem el contrari. Molt sovint es confon amb el respecte, la bona educació amb no fer valer els nostres drets perquè això pot provocar tensió o malestar. Es va aguantant fins a un punt on no es pot més i aleshores ens destruïm o destruïm als altres.

Cooperació (guanyo/guanyes): en aquest model, aconseguir els propis objectius és important, però la relació entre les parts també. La meta i els mitjans han de ser coherents. Es tracta de trobar les solucions acceptables per a ambdues parts treballant juntes del tipus jo guanyo/tu guanyes. Cooperar no vol dir renunciar a allò que és fonamental. És cedir en allò que és menys important, sense importar qui té la raó.

Negociació: arribar a la cooperació plena és molt difícil, per això es planteja un altre model en el qual guanyen totes dues parts en allò que és fonamental, ja que no poden arribar al 100%.


Vies per a la resolució de conflictes
Els conflictes poden plantejar-se de diverses maneres, no hi ha només una pauta que garanteixi la millor solució en tots els casos. Hi ha conflictes que són molt complexos perquè hi ha en joc aspectes que impliquen perdre o guanyar coses molt importants per a alguna de les parts implicades i es necessiten maneres més formals i elaborades per resoldre’ls. Aquests procediments més formals poden ser exògens o endògens. Sense violència. 

Les vies exògenes per resoldre conflictes són la justícia, l’arbitratge i la mediació.
1. La justícia representa la intervenció del poder de l’Estat i el conflicte es resol mitjançant, processos judicials en els tribunals.
2. L’arbitratge requereix la intervenció d’una tercera persona aliena al conflicte que representa alguna institució amb autoritat pe fer complir els pactes als quals s’arribin.
3. La mediació és un mètode o tècnica per resoldre conflictes de manera amigable mitjançant la intervenció confidencial d’una tercera persona imparcial que assisteix, redueix les emocions negatives i facilita la resolució tot restablint el diàleg d’ambdues parts i ajudant a trobar solucions acceptables per a les parts implicades. Sense la seva intervenció difícilment les parts implicades haurien arribat a un acord. 



Les vies endògenes per resoldre conflictes són la confrontació i la negociació.
1. La confrontació és la forma primària de resoldre els conflictes, es resol per la llei del més fort; per tant, sempre hi ha un guanyador i un perdedor.
2. La negociació és una tècnica mitjançant la qual les parts en conflicte dialoguen i arriben a un acord mutu ja que ambdues parts interaccionen per arribar a una solució òptima.



Diferències entre la mediació i la negociació

Mediació
Moltes vegades per molt que ens hi esforcem o per moltes voltes que hi donem no trobem la solució als nostres conflictes i som incapaços de trobar-la tot sols. Necessitem l’ajuda d’una persona externa al conflicte.
La mediació és un mecanisme de resolució de conflictes que ajuda a solucionarlos de forma pacífica. Es tracta d’un mètode alternatiu mitjançant una negociació cooperativa (la solució implica que totes les parts guanyen) i assistida, en les quals les parts implicades en el conflicte intenten resoldre per si mateixes, amb ajuda d’un tercer imparcial (mediador) que ha de conduir les sessions i ajudar les persones que participen en la mediació a trobar una solució que sigui satisfactòria per totes dues parts.



Negociació
La negociació forma part de la convivència des de sempre. El negoci, negociar i la negociació semblen inherents a la condició humana; les persones tenen aptituds per negociar i arribar a acords en situacions de conflicte a través del diàleg. Des de l’origen del conflicte, existeix tot un recorregut format per situacions prèvies que ens fan arribar fins a la negociació.

1. L’evitació: la majoria de conflictes quotidians els evitem les parts implicades, bé perquè no tenen gaire importància, o bé perquè no es considera que es pugui modificar la situació.
2. Converses informals: quan l’evitació no és possible o les tensions augmenten, les parts implicades en el conflicte poden recórrer a converses informals amb l’objectiu d’eliminar les diferències. Les parts expressen de maners immediata i directa les pròpies pretensions, i s’obtenen respostes, que poden ser vàlides o no en funció de la bona voluntat de les parts. Si no és així, de la diferència entre les parts es passa ja a la disputa o la controvèrsia.
3. Negociació pròpiament dita: les parts en conflicte intenten obtenir els seus objectius, en un intercanvi mutu d’opinions i propostes, cercant un acord amb l’altra part, deixant de banda momentàniament l’hostilitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada