diumenge, 25 d’abril del 2021

UF04_NF13. RECURSOS DE SUPORT PER A PERSONES CUIDADORES I CUIDADORS NO FORMALS. GRUPS DE SUPORT-AFABAIX



Recursos d'ajuda: Grups de suports als familiars de persones dependents 
AFABAIX, QUÈ ÉS?

L'AFA Baix Llobregat (Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer del Baix Llobregat) és una entitat sense ànim de lucre, declarada d'utilitat pública, nascuda el 1994 amb la finalitat de donar suport i millorar la qualitat de vida de tots els afectats per la malatia d' Alzheimer. El seu àmbit d’actuació és el Baix Llobregat -una demarcació amb més de 800.000 habitants i amb una gran incidència de la demència causada per la malaltia d'Alzheimer-  i disposa de serveis i recursos a diferents poblacions de la comarca. 




Missió de l'associació:
L'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer del Baix Llobregat és una Organització no Governamental que té per finalitat donar una resposta integral al malalt d'alzhèimer i els seus familiars, buscant el necessari compromís social i posant en valor el coneixement per poder representar i defensar els interessos, necessitats i drets de totes les persones que conviuen amb l'Alzheimer



Visió i valors de l'associació:
Mentre no s'assoleixi la cura de la malaltia, l'AFA Baix Llobregat  treballarà perquè totes les persones afectades per la malaltia d'Alzheimer siguin objecte d'atenció preferent de tots els serveis sociosanitaris públics i privats siguin necessaris per a elevar la qualitat de les seves vides a les majors cotes possibles.


Els valors sobre els quals se sustenta l'entitat són:
Transparència: una pràctica per la qual la nostra entitat vol donar a conèixer no només l'ús que es dóna als recursos econòmics, sinó també la presa de decisions i les accions que es realitzen. Per a la nostra entitat la transparència és un valor estratègic que ens permet actuar i informar sobre totes i cadascuna de les nostres decisions i actuacions de cara a la societat.
Lideratgeentès com la capacitat d'influir per a la consecució d'una meta o objectiu.
Integritat: sent coherent amb els valors de l'entitat i compartits amb la resta.
Lleialtat: expressada des del respecte i la fidelitat als principis morals personals de cada un, als compromisos establerts i al tracte amb les persones que conformen l'entitat i les decisions preses.
Cooperació: com a resultat d'una estratègia aplicada al procés de treball desenvolupat per persones que comparteixen un mateix objectiu i interès.
Respecte: El reconeixement de la dignitat de totes les persones que treballen, contacten, i col·laboren amb nosaltres, és una prioritat per a una entitat com la nostra. El tracte empàtic i l'esforç per entendre diferents punts de vista i opinions.
Comunicació: com a component transversal de l'acció corporativa present en totes les fases i moments en què es mostra el que fem i qui som.

Objectiu de l'associació:
L’AFA Baix Llobregat té com objectiu general millorar la qualitat de vida dels malalts d’Alzheimer i les seves famílies. Per aconseguir-ho es realitzen activitats d’ajuda a les famílies i de representació davant l’Administració.


Àrees d'actuació o atenció envers als familiars:
Les activitats de l’Afa Baix Llobregat es divideixen en tres camps:
Activitats de suport i ajuda a la família.
Activitats de representació, cura, atenció i defensa dels malalts.
Activitats d'informació i difusió. 

Cursos i tallers:
Periòdicament s’organitzen cursos i xerrades tant per a professionals com per a voluntaris i cuidadors. El curs monogràfic sobre la malaltia d'Alzheimer i altres demències que imparteix l'associació amb professionals propis i d'altres col·laboradors externs és una formació acreditada per la Generalitat de Catalunya.


L'AFA Baix Llobregat ofereix una sèrie de tallers adreçats als nostres usuaris i/o el públic en general:
Tallers de musicoteràpia.
Tallers d'estimulació cognitiva.
Tallers de risoteràpia.
Aula de memòria.
Tallers de reminiscència, de relaxació i meditació, d'activitat física.



Grups de suport:

El suport als familiars amb un malalt d’Alzheimer té com a objectiu, per una banda, donar informació i orientació a les famílies sobre la malaltia i les atencions i tractaments que ha de rebre el malalt, i per l’altra, acompanyar en el procés de dol que suposa el deteriorament del malalt.
Amb això, es pretén aconseguir que el malalt estigui ben atès tant en els aspectes mèdics, com en els aspectes familiars i, a la vegada, que la tasca del curador es pugui fer de forma saludable, és a dir, evitant els sobreesforços i la sobrecàrrega que habitualment es manifesta en forma de símptomes: estrès, angoixa, depressió, aïllament, etc.
La metodologia de treball es concreta en l'atenció multifamiliar (grups de suport) i l'atenció unifamiliar (entrevistes familiars de contenció, informació, suport i elaboració de la malaltia). 

On i quan es reuneixen: 

Els centres Aloïs funcionen com a  centres de dia i estan oberts de dilluns a divendres de 09 a 18h.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=SGrfiVv8Xho&feature=emb_logo



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada