diumenge, 25 d’abril del 2021

UF04_NF13. RECURSOS DE SUPORT PER A CUIDADORES I CUIDADORS NO FORMALS



En aquest nucli tractarem de conèixer com elaborar una guia d’autocura per als cuidadors informals de persones grans en situació de dependència.
Tindrem en compte una primera part reflexiva i una segona part pràctica.


Primera part reflexiva:

Com ha afectat la cura d’un familiar a la seva vida quotidiana?
Fins a quin punt la cura d’un familiar li sobrecàrrega, li supera?
Quin és el seu estat d’ànim?
Quin és el seu nivell de tensió?



En segon lloc tindrem en compte els signes o mecanismes d’alarma que indiquen que el cuidador està massa carregat o superat per la situació, convé escoltar aquests signes d’alarma i prendre-ho com indicadors de que hem de prestar atenció i començar a cuidar-nos. Els signes són:

Problemas amb el son
Cansament continuat
Aïllament
Irritar-se fàcilment
Problemes físics: dolor d’esquena, de cap, palpitacions, tremolors, molèsties digestives.
Augment o disminució de la gana
Actes rutinaris com netejar continuament
Canvis freqüents d’humor o de l’estat d’ànim.
Propensió a patir accidents
Dificultat per superar sentiments de depressió o nerviosisme.
Tractar a altres persones amb menor  consideració que habitualment.


En tercer lloc tindrem en compte la reflexió sobre la importància de cuidar-se:
Si el cuidador té cura del familiar sense tenir cura de si mateix durant molt de temps, tindrà repercusions que afectaràn al propi benestar i al de la persona cuidada.
És important que el cuidador intenti equilibrar la cura de l’altre i l’autocura, atenent al familiar, però sene oblidar-se de si mateix.


 Segona part pràctica:

Començem després a realitzar la part pràctica de la guía i que es refereixen a les estratègies d’autocura que seràn:

  1. Practiqui exercicis de control de l'activació: respiració i relaxació. 
Cal indicar recomanacions per a la pràctica del control de la respiració o exercicis per a la pràctica del control de la respiració, i afavorir la relaxació. 



  1. Organitzi millor el seu temps.
Consisteix en tenir en compte les 24 hores, poden dibuixar un rellotge i organizar el temps. Per això cal programar una llista de tasques, començant per les prioritàries, cal incloure com a tasques prioritàries les  pròpies necessitats personals d’alimentació, de son, temps per si mateix, si no les posem aquestes tasques com a prioritàries acabarem emmalaltint.



  1. Posi límits a la persona dependent.
Consisteix en dir NO a les demandes excessives del familiar, fomentant la seva autonomía dins del possible i demanar canvis de comportament cap al cuidador. Dir No de forma assertiva, si ho fem de manera pasiva la persona dependent continuarà insistint, perquè no troba un rebuig clar a les seves demandes, si ho fem de manera agressiva la persona dependent pot respondre de manera agressiva o tractant de culpabilitzar.  Es tracta de dir No a les demandes excessives del familiar però de manera adequada, de forma assertiva.
Podem donar una serie de recomanacions per tal que el cuidador pugui saber com posar límits a la persona dependent de manera adequada:
Escolti el que la persona dependent vol de vostè.
Expressi la negativa de forma clara, breu i amable.
Adeqüi el llenguatge no verbal: tranquil, coherent, ferm, serè.
Expressi els seus sentiments per tal que el seu familiar no es senti malament o ferit.
Posi’s en el lloc de l’altra persona.
Cerqui alternatives i el compromís del familiar en la seva cura (si la persona dependent pot ajudar en la cura de si mateix)
Finalitzi de manera positiva.


  1. Demani ajuda i suport.
Compartir les cures és una de les  millors formes de prevenir i alleujar la càrrega o sobrecàrrega de tenir cura d’un familiar dependent.
Es tracta de proposar alternatives:
El grup familiar
Els diferents tipus de serveis públics (socials, d’ajuda a domicili, de salut)
Associacions d’autoajuda
Grups de voluntaris.
Contractar a una persona unes hores, per les nits, uns dies,…



Un altre aspecte que es podria treballar seria prendre consciència de la situació real i com es reparteix les tasques i responsabilitats de la cura del familiar. Es tracta de proposar la realització d’ un pastís de la cura:
Pastís actual de la cura:  Intentem representar com és actualment el repartiment de les tasques de la cura del familiar dependent.  La mida de les porcions o trossos ha de correspondre al grau en el que cada persona col.labora: el que més cuida del familiar tindrà el trós més gran, el que té cura del familiar però molt poc tindrà un trós més petit i així amb cada persona que tingui cura del familiar.
Pastís ideal de la cura: Intentem representar com seria la situació ideal en relació al repartiment de les taques de la cura del familiar dependent.  La mida de les porcions o trossos ha de correspondre a la mesura en el que cada persona hauria de col.laborar: el que més cuida del familiar tindrà el trós més gran, la persona que es pugui encarregar de tenir cura ni que sigui una mica tindrà un trós més petit, i així amb cada persona que el cuidador considera que pot fer alguna cosa per compartir la cura de la persona dependent.



  1. Realitzi activitats agradables.
Escollir activitats agradables a realitzar cada dia.
Quins aspectes cal tenir en compte a l’hora d’escollir les activitats. 
Cal que siguin realistes: donar un petit passeig en comptes d’anar de viatge a un país llunyà.
Cal que les pugui fer amb freqüència, no de manera esporàdica o puntual.
Cal que no costi fer aquestes activitats i siguin satisfactòries: que la dificultat per a realitzar-les sigui baixa i siguin plaents.

Es pot proposar fer un llistat de les activitats agradables a realitzar.Es tracta de respondre a la pregunta, què li agrada fer? Quines activitats li agraden. Cada persona cuidador o cuidadora té el seu llistat d’activitats agradables:
Llegir, escoltar música, jugar a les cartes, fer manualitats, cantar, fer activitat física, caminar, ballar, prendre un café amb les amigues o els amics, trucar per telèfon a persones estimades, veure una serie de televisió, donar un passeig,,… Fer un llistat de 10-12 activitats agradables i organizar-les per tal de realitzar-les al llarg de la setmana.






  1. Aprengui a controlar els sentiments negatius.
Sentir tristesa, tensió, desànim, irritabilitat, són sentiments molt comuns entre les persones cuidadores. En si mateixos aquests sentiments no són negatius, resulten negatius quan son més intensos, més duradors del que seria habitual i més freqüents.
Si no es poden evitar ni canviar les situacions, cal intentar modificar la interpretació que el cuidador fa d’aquestes situacions.
Existeixen diferents formes de pensar que poden afavorir la irracionalitat: creences irracionals com:
Les exigències: s’expressen en termes de: “hauria”, “no hauria, “haig de…”, “és necessari que….”. També s’associen a paraules com: “sempre”, “mai”, “absolutament”, “totalment”, “perfectament”.
El catastrofisme. El pensament catastrofista moltes vegades comença amb la frase: I si…  Normalment està relacionat amb les exigències.
El racionalisme: minimitzar o negar els propis problemes, negar els drets i preferències o desitjos del cuidador. S’expressa en termes com: “no m’importa”, “no té importància”,…

O les distorsions cognitives com són:
Inferència arbitrària
Abstracció selectiva
Maximització i minimització
Sobregeneralització
Personalització
Pensament dicotòmic
Desqualificacions automàtiques del que és positiu
Es pot pensar en dibuixar una balança o bàscula i representar quin pes donem a les creences irracionals i als pensaments distorsionats.


  1. Eviti l’aillament.
Es tindràn en compte aquestes recomanacions per al cuidador. És important que:
Surti de casa i desconnecti.
Es relacioni amb els altres tot el possible i comparteixi les seves experiències.
Cerqui alternatives per renovar les seves amistats.



  1. Porti una vida sana.
Es tindràn en compte aquestes recomanacions per al cuidador. És important que:
Mantingui una alimentació equilibrada.
Faci exercici físic
Descansi i pugui dormir almenys 7-8 hores al dia
Eviti el consum de fàrmacs i altres substàncies addictives com: alcohol, tabac, estimulants,...




UF04_NF13. RECURSOS DE SUPORT PER A CUIDADORES I CUIDADORS NO FORMALS. XARXA DE SUPORT PER A FAMILIES CUIDADORES


En aquesta entrada sobre el suport als cuidadors volem tractar per una banda de la Xarxa de suport a les famílies cuidadores de la ciutat de Barcelona i per altra banda el programa desenvolupat  a l'Hospital Clínic i que s'anomena INFOSA, dirigit als cuidadors de persones grans en situació de dependència. 




La Xarxa pel suport a les famílies cuidadores es va crear a l'abril de 2007 amb la finalitat de facilitar a les famílies que cuiden persones afectades per malalties, informació i assessorament des de l’escolta atenta, difondre els seus drets, fer que tinguin presents les polítiques de salut i socials, connectar-les amb els i les professionals, i, sensibilitzar la societat sobre la tasca que fan. En definitiva el que vol la Xarxa és estar al costat de les famílies que cuiden.
La xarxa de famílies cuidadores està formada per entitats de persones afectades per algun tipus de malaltia i els seus familiars i per institucions de la ciutat.


Objectius de la Xarxa: 
  • Conèixer i donar a conèixer una realitat que afecta a moltes persones, donar visibilitat a la tasca de les persones que cuiden els seus familiars i promoure el reconeixement públic de la seva contribució.
  • Defensar el dret de les famílies cuidadores: difondre els seus drets i incorporar les seves necessitats a l’agenda pública i fer que les polítiques sanitàries i socials les tinguin presents.
  • Implicar als i les  professionals: treballar amb els professionals de la medicina, la infermeria, el treball social i la psicologia per millorar conjuntament l’atenció i el suport a aquestes persones des dels serveis socials i de salut.
  • Donar a conèixer les organitzacions de suport: facilitar informació sobre les entitats que ofereixen serveis d’acollida i orientació a les famílies, que les connecten amb altres i estan al seu costat per ajudar-les a afrontar aquesta situació.

Actuacions
Una de les tasques de la xarxa és la difusió de  la guia: Orientacions per a l’atenció de persones que cuiden familiars malalts i/o dependents: “I vostè, com està?”.
Un altre de les tasques és l'elaboració d'una guia pràctica. Orientacions, eines i recursos de suport emocional a les famílies cuidadores de la ciutat.

Per conèixer una mica més aquesta xarxa podeu visualitzar el vídeo:


El Programa INFOSA 
El programa INFOSA (programa d'Informació, Formació i Suport Social) de l'Hospital Clínic de Barcelona és una intervenció psicoeducativa innovadora dirigida als cuidadors de persones grans en situació de dependència. 
Consta de 8 sessions grupals impartides per infermeres  i treballadors socials experts en psicogeriatria en què es tracten aspectes com l'autocura del cuidador i les cures específiques del familiar. També es proporciona suport emocional amb l'objectiu de reforçar xarxa social del cuidador i millorar la comunicació amb la persona a qui cuiden.


En les sessions es treballen els següents aspectes:
Cuidar la salut del cuidador.
Atenció social.
Estratègies de comunicació entre el cuidador i la persona gran.
Alteracions de la conducta i trastorns de la son en la persona gran.
Administració de la medicació.
Nutrició. Higiene postural del cuidador  i  corecta mobilització de la persona gran.
Higiene corporal i els problemes d’el.liminació. 


Per conèixer una mica més aquest programa podeu visualitzar aquest vídeo sobre el programa INFOSA:




Amb el suport del vídeo i dels següent enllaços farem una posada en comú tenint en compte les preguntes que es proposen: 
https://www.clinicbarcelona.org/ca/asistencia/cuida-la-teva-salut/cuidant-el-cuidador/el-projecte-infosa


1. Quin és el lema de INFOSA i Què vol dir les síl.labes inicials de INFOSA? 
2. Quin és l'objectiu de INFOSA?
3.Quins professionals imparteixen les sessions informatives i formatives grupals de recolçament als familiars? 
4. En quina Unitat de l'Hospital Clínic es porten a terme aquestes sessions?
5. El cuidador ha de cuidar-se si vol atendre bé als seu familiar, en el final del vídeo es recorda la la importància de quatre aspectes per tal que el Cuidador estigui bé. Pots anormenar dos d'ells?
6. Per cuidar la persona dependent, és essencial que el cuidador sigui capaç d'autocuidar-se tant física com emocionalment. Per fer-ho la persona cuidadora ha d'aprendre a... assenyala almensy dues recomanacions.









UF04_NF13.RECURSOS DE SUPORT PER A CUIDADORES I CUIDADORS NO FORMALS. CUIDAR ALS QUE CUIDEN



Tenir cura del cuidador 
Entenem com a cuidador la persona que es dedica a satisfer les necessitats bàsiques d’un familiar en situació de dependència. Li proporciona suport en activitats quotidianes tan primàries com vestir-se, rentar-se, menjar, desplaçar-se dins de casa o anar al lavabo. També l’ajuda a dur a terme accions més instrumentals: netejar, sortir al carrer, parlar per telèfon, prendre la medicació, fer gestions, administrar béns i diners, i relacionar-se amb els altres. Les tasques d’atenció es poden repartir entre els membres d’una família, però en general recauen en una sola persona. Aquesta persona és el cuidador principal.


El perfil prototípic de cuidador principal és el següent: una dona, entre quaranta i seixanta anys, que conviu amb la persona amb dependència i li proporciona atenció diàriament (en estadis de malaltia avançada, el temps de dedicació pot arribar fins a les dotze hores al dia). Ha de compatibilitzar aquesta tasca amb altres obligacions familiars i no té cap ocupació laboral remunerada.



Els problemes més comuns del cuidador:
Dolors musculars i mal de cap. Molèsties gàstriques. Probabilitat de depressió, d’ansietat i d’estrès. Fatiga persistent. Pèrdua de la capacitat de cuidar d’un mateix i, en conseqüència, augment del risc de patir obesitat, diabetis, infeccions i malalties coronàries.
Tendència general a deixar-se i a no tenir cura de la salut. Sensació d’irritabilitat i de frustració. Culpa.

La necessitat de cuidar-se:

Fer-se càrrec d’un malalt representa un gran esforç físic i emocional, i també una gran inversió de temps que s’extreu de les hores que dedicaríem a la feina o al lleure, facetes importants en el desenvolupament de l’individu. Aquest sobreesforç pot repercutir negativament en l’estat físic, psicològic i mental del cuidador.
Per això és fonamental que els cuidadors intentin racionalitzar l’atenció que ofereixen i preservar el seu benestar: només així faran una tasca realment eficaç.

L’Escola de Cuidadors: 
Per facilitar als cuidadors les eines que els facin emprendre la tasca de cuidar  amb seguretat i sense tanta angoixa, el Parc Sanitari Sant Joan de Deu ha impulsat la creació de l’Escola de Cuidadors.  És una iniciativa capdavantera, centrada a atendre els cuidadors de malalts amb demència, però aplicable a qualsevol altra patologia.

Què proporciona l'escola dels Cuidadors?
L’Escola pretén proporcionar als cuidadors la informació bàsica sobre la malaltia i la manera d’actuar davant els seus símptomes principals; mostrar-los els recursos sociosanitaris de què disposen; oferir-los eines perquè puguin cuidar d’ells mateixos; promocionar que s’organitzin en grups d’autoajuda, i investigar la seva realitat.


Per poder veure la necessitat de cuidar al cuidador i el que és l'escola dels Cuidadors, veiem aquest vídeo:


L'activitat 2 de parelles del NF15 fa referència a tenir cura de la pròpia salut i està orientat a la cura del cuidador. Per poder respondre a les qüestions podeu anar al següent enllaç i respondre-hi:
  1. Quins són els problemes més comuns que es detecten en les persones que s’ocupen de l’atenció d’algun familiar dependent?
  2. Què entenem per cuidador i quin és el perfil prototípic del cuidador principal.
  3. Per què és important que els cuidadors tinguin cura d’ells mateixos?
  4. Quina és la iniciativa que ha creat el Parc Sanitari Sant Joan de Deu per tal d’atendre als cuidadors de malalts amb demencia?
  5. Què és el que proporciona l’escola de Cuidadors  als cuidadors no formals de persones amb demència?.





UF04_NF13. RECURSOS DE SUPORT PER A PERSONES CUIDADORES I CUIDADORS NO FORMALS. GRUPS DE SUPORT-AFABAIX



Recursos d'ajuda: Grups de suports als familiars de persones dependents 
AFABAIX, QUÈ ÉS?

L'AFA Baix Llobregat (Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer del Baix Llobregat) és una entitat sense ànim de lucre, declarada d'utilitat pública, nascuda el 1994 amb la finalitat de donar suport i millorar la qualitat de vida de tots els afectats per la malatia d' Alzheimer. El seu àmbit d’actuació és el Baix Llobregat -una demarcació amb més de 800.000 habitants i amb una gran incidència de la demència causada per la malaltia d'Alzheimer-  i disposa de serveis i recursos a diferents poblacions de la comarca. 




Missió de l'associació:
L'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer del Baix Llobregat és una Organització no Governamental que té per finalitat donar una resposta integral al malalt d'alzhèimer i els seus familiars, buscant el necessari compromís social i posant en valor el coneixement per poder representar i defensar els interessos, necessitats i drets de totes les persones que conviuen amb l'Alzheimer



Visió i valors de l'associació:
Mentre no s'assoleixi la cura de la malaltia, l'AFA Baix Llobregat  treballarà perquè totes les persones afectades per la malaltia d'Alzheimer siguin objecte d'atenció preferent de tots els serveis sociosanitaris públics i privats siguin necessaris per a elevar la qualitat de les seves vides a les majors cotes possibles.


Els valors sobre els quals se sustenta l'entitat són:
Transparència: una pràctica per la qual la nostra entitat vol donar a conèixer no només l'ús que es dóna als recursos econòmics, sinó també la presa de decisions i les accions que es realitzen. Per a la nostra entitat la transparència és un valor estratègic que ens permet actuar i informar sobre totes i cadascuna de les nostres decisions i actuacions de cara a la societat.
Lideratgeentès com la capacitat d'influir per a la consecució d'una meta o objectiu.
Integritat: sent coherent amb els valors de l'entitat i compartits amb la resta.
Lleialtat: expressada des del respecte i la fidelitat als principis morals personals de cada un, als compromisos establerts i al tracte amb les persones que conformen l'entitat i les decisions preses.
Cooperació: com a resultat d'una estratègia aplicada al procés de treball desenvolupat per persones que comparteixen un mateix objectiu i interès.
Respecte: El reconeixement de la dignitat de totes les persones que treballen, contacten, i col·laboren amb nosaltres, és una prioritat per a una entitat com la nostra. El tracte empàtic i l'esforç per entendre diferents punts de vista i opinions.
Comunicació: com a component transversal de l'acció corporativa present en totes les fases i moments en què es mostra el que fem i qui som.

Objectiu de l'associació:
L’AFA Baix Llobregat té com objectiu general millorar la qualitat de vida dels malalts d’Alzheimer i les seves famílies. Per aconseguir-ho es realitzen activitats d’ajuda a les famílies i de representació davant l’Administració.


Àrees d'actuació o atenció envers als familiars:
Les activitats de l’Afa Baix Llobregat es divideixen en tres camps:
Activitats de suport i ajuda a la família.
Activitats de representació, cura, atenció i defensa dels malalts.
Activitats d'informació i difusió. 

Cursos i tallers:
Periòdicament s’organitzen cursos i xerrades tant per a professionals com per a voluntaris i cuidadors. El curs monogràfic sobre la malaltia d'Alzheimer i altres demències que imparteix l'associació amb professionals propis i d'altres col·laboradors externs és una formació acreditada per la Generalitat de Catalunya.


L'AFA Baix Llobregat ofereix una sèrie de tallers adreçats als nostres usuaris i/o el públic en general:
Tallers de musicoteràpia.
Tallers d'estimulació cognitiva.
Tallers de risoteràpia.
Aula de memòria.
Tallers de reminiscència, de relaxació i meditació, d'activitat física.



Grups de suport:

El suport als familiars amb un malalt d’Alzheimer té com a objectiu, per una banda, donar informació i orientació a les famílies sobre la malaltia i les atencions i tractaments que ha de rebre el malalt, i per l’altra, acompanyar en el procés de dol que suposa el deteriorament del malalt.
Amb això, es pretén aconseguir que el malalt estigui ben atès tant en els aspectes mèdics, com en els aspectes familiars i, a la vegada, que la tasca del curador es pugui fer de forma saludable, és a dir, evitant els sobreesforços i la sobrecàrrega que habitualment es manifesta en forma de símptomes: estrès, angoixa, depressió, aïllament, etc.
La metodologia de treball es concreta en l'atenció multifamiliar (grups de suport) i l'atenció unifamiliar (entrevistes familiars de contenció, informació, suport i elaboració de la malaltia). 

On i quan es reuneixen: 

Els centres Aloïs funcionen com a  centres de dia i estan oberts de dilluns a divendres de 09 a 18h.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=SGrfiVv8Xho&feature=emb_logo